Γυναικοκτονία (femicide)

Ένας όρος που χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα για να διαχωρίσει το θύμα με βάση το φύλο του.Αν ένας άνδρας σκοτώσει μια γυναίκα δεν είναι απλά μια δολοφονία αλλά μια «γυναικοκτονία». Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

 

Στην ορολογία της πολιτικής ορθότητας ο φόνος γυναίκας από άνδρα αποκαλείται «γυναικοκτονία» ενώ προφανώς στο φόνο άνδρα από γυναίκα δεν έχουμε τον αντίστοιχο όρο «ανδροκτονία» ή τουλάχιστον εγώ δεν τον έχω δει κάπου γραμμένο.
Είναι προφανές ότι για το σύστημα στο οποίο ζούμε η γυναίκα θεωρείται (ακόμη) το ασθενές φύλο που χρειάζεται την προστασία της κοινωνίας,ενώ στην πραγματικότητα έχει τη δυνατότητα να κάνει ακριβώς ό,τι κάνει και ένας άντρας,έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε.

Οπότε εμείς δε θα θέλαμε να κάνουμε διαχωρισμούς ακόμη και στο φύλο ενός θύματος ανθρωποκτονίας και να πούμε ότι επειδή ήταν γυναίκα αλλάζει κάτι,ενώ αν ήταν άνδρας και τον είχαν πετάξει ζωντανό στη θάλασσα για να πνιγεί,όπως στην περίπτωση του άτυχου κοριτσιού στη Ρόδο,θα ήταν κάτι λιγότερο σοβαρό.
Γιατί ακούσαμε και τέτοιες απόψεις σε κάποια πάνελ μεσημεριανών εκπομπών.
Όχι πως δεν υπάρχει βία κατά των γυναικών.Αλλά υπάρχει ακριβώς όπως υπάρχει και η βία κατά των ανδρών.
Γιατί θυματοποιούμε το γυναικείο φύλο την στιγμή που εκατομμύρια γυναίκες σ’όλο τον κόσμο γυμνάζονται,αποκτώντας μυική δύναμη,έχουν όπλα,υπηρετούν σε θέσεις του Στρατού ή των δυνάμεων ασφαλείας (αστυνομία κτλ) και από την άλλη τις παρουσιάζουμε σαν να είναι περιορισμένων δυνατοτήτων ακόμη και στο θέμα της βίας.
Δε μου μοιάζει και πολύ υπέρ τη ισότητας των δύο φύλων αυτή η νοοτροπία.

Ανθρωποκτονία

Εμείς όπως και όλοι οφείλουμε να τονίσουμε ότι η ανθρωποκτονία -ειδικά αυτού του τύπου- πρέπει να τιμωρείται με κανονικές ποινές κι όχι ποινές-χάδια,ανεξαρτήτως του φύλου του θύματος.
Γιατί σε λίγο έτσι όπως πάει το πράγμα θα σκοτώνεις σκύλο και θα τρως πιο βαριά ποινή απ’ότι αν είχες σκοτώσει άνθρωπο και μάλιστα με τρόπο σαν αυτόν που σκότωσαν οι δύο τύποι τη νεαρή φοιτήτρια στη Ρόδο.

Κλείνοντας να πούμε ότι ευτυχώς που η δολοφονία δεν έγινε στην Κρήτη γιατί τι θα ακούγαμε πάλι από τις «Τατιάνες» δε θέλουμε ούτε καν να το φανταστούμε.
Βέβαια από την άλλη,για να τα λέμε όλα,δεν είναι στην κουλτούρα των Κρητικών να χτυπούν γυναίκες.
Αυτές τις «μαγκιές» τις κάνουν άλλοι.


[Ευτυχώς γνωρίζουμε πολλές γυναίκες που δεν έχουν κάνει πλαστική και ακόμη περισσότερες που δεν έχουν φάει ξύλο]