Τα παιδιά της Κρίσης μεγάλωσαν

Είναι παιδιά 13-15 ετών,που σίγουρα δε θυμούνται τη ζωή πριν την Κρίση και τα Μνημόνια.Τα πιο πολλά ίσως να είδαν τον πατέρα τους να ψηφίζει Αλέξη το ’15 και μετά να απογοητεύεται.Σήμερα πια τα ίδια βρίσκονται στο Γυμνάσιο,ενώ οι καταλήψεις που κάνουν είναι για τα εθνικά θέματα. Γράφει ο Σπύρος Αλεξάκης

[«Έξω οι φασίστες από τα σχολεία» λέει το πανό που κρατάνε οι μαθητές στο σκίτσο.Πρώτη ανάγνωση:Όποιος αντιδρά στην κυβερνητική πολιτική είναι «φασίστας».Δεύτερη ανάγνωση: Τα παιδιά είναι ελληνόπουλα (σωστά),αλβανόπουλα (σωστά) και…»μακεδονόπουλα»!Υπάρχουν τέτοια «μακεδονόπουλα» στα ελληνικά σχολεία 100 χρόνια μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους;Μήπως ξέρετε κάτι που δεν ξέρουμε;]

 

Μοιάζει με ανέκδοτο αλλά δεν είναι.
Ένα παιδί της Α’ Γυμνασίου ρωτάει τη μητέρα του τι είναι αυτό το άσπρο μεταλλικό πράγμα που έχουμε σε κάθε δωμάτιο και βάζουμε επάνω διάφορα αντικείμενα.
«Το σώμα του καλοριφέρ είναι παιδί μου»,του λέει εκείνη,»κάποτε χρησίμευε για να ζεσταινόμαστε».

Δεν ξέρω αν είναι κατανοητό σε εμάς τους μεγαλύτερους αλλά τα παιδιά της Κρίσης είναι εδώ.
Είναι μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται στην εφηβεία τους και έχουν μεγαλώσει μέσα στα μαύρα χρόνια της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Είναι παιδιά που η ζωή τους δεν έχει καμία σχέση με τη ζωή όσων είχαμε μεγαλώσει τη δεκαετία του ’80,του ’90 και του 2000.

Παιδιά που ζουν μέσα σε οικογένειες με πολύ περισσότερα προβλήματα από ότι οι οικογένειες των δικών μας παιδικών και εφηβικών χρόνων.Παιδιά που βλέπουν το εξωτερικό όχι σαν μια λύση προσωρινή όπου θα πάνε για σπουδές και θα επιστρέψουν αλλά σαν μια λύση ζωής.Παιδιά που ξέρουν ότι θα τελειώσουν το σχολείο και αν μείνουν Ελλάδα,θα ζουν με ψίχουλα.

Αυτά τα παιδιά που δεν πρόλαβαν να πιστέψουν στον Τσίπρα και να απογοητευτούν από αυτόν αργότερα,αφού την περίοδο ’12-’15 της μεγάλης ανόδου του Σύριζα εκείνα δεν είχαν μπει καν στην εφηβεία.
Αυτά τα παιδιά τελικά διοχέτευσαν τον θυμό τους στα εθνικά θέματα.

Συμβαίνει πάντα κάπως έτσι.
Όταν ο κόσμος πιέζεται πολύ ή θα ξεσπάσει σε κοινωνικές διεκδικήσεις ή σε εθνικές.Ενίοτε και για τις δύο μαζί.
Όλες οι εξεγέρσεις έχουν ένα μπακγκράουντ κοινωνικό-οικονομικό και άλλο ένα που έχει να κάνει με θέματα ταυτότητας εθνικής,θρησκευτικής ή άλλης.
Ο κόσμος είτε γιατί νιώθει να καταπιέζεται οικονομικά είτε γιατί νιώθει να καταπιέζεται η ταυτότητα του,είτε και τα δύο μαζί,κάποια στιγμή θα αντιδράσει.


[Αντισυγκεντρώσεις από ασπρομάλληδες ιδεολόγους που θέλουν να «νουθετήσουν» τα παιδιά των καταλήψεων]

Κυβερνητικό Bulling 

Από την αρχή της Κρίσης και μέχρι το ’15 το κυβερνητικό bulling ήταν της φιλοσοφίας του «μαζί τα φάγαμε»,»είστε λαός διεφθαρμένων»,»ζούσατε πάνω από τις δυνατότητες σας» κτλ
Ο κόσμος αντιδρούσε για την φτωχοποίηση του και το κράτος μέσα από τους επικοινωνιακούς του μηχανισμούς απαντούσε με αυτόν τρόπο.Ρίχνοντας το φταίξιμο για την οικονομική χρεοκοπία στον λαό.

Από το ’15 και μετά το κυβερνητικό bulling άλλαξε.
Όχι πως εξαφανίστηκαν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα από τη χώρα.Το αντίθετο.
Απλά έχοντας χάσει την ελπίδα του ο λαός στο επίπεδο της οικονομίας,αφού και ο Σύριζα που ήρθε για να βάλει τέλος στα μνημόνια,συνθηκολόγησε,ο θυμός του και μαζί και η όποια αντίδραση του διοχετεύτηκε στα εθνικά ζητήματα.
Έχει συμβεί σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο).Την τελευταία τριετία μετά το τέλος της περίφημης διαπραγμάτευσης Τσίπρα,όλα τα κινήματα αμφισβήτησης έχουν γίνει πια «εθνικολαϊκιστικά» και όχι αριστερά. (Βλ. συνεντεύξεις Αλαβάνου, Μελανσόν )

Αυτό το ξέρει η κυβέρνηση με τους επικοινωνιακούς της μηχανισμούς και προσπαθούν με κάθε τρόπο να σπάσουν τις καταλήψεις στα σχολεία.
Κολλώντας των ταμπέλα του «φασίστα» στα παιδιά,νομίζοντας πως τα 13χρονα είναι οι ενήλικες των φετινών συγκεντρώσεων για το Μακεδονικό και θα νιώσουν ενοχές.
Τα παιδιά το πιο πιθανό είναι να πάρουν την ταμπέλα αυτή και να την κάνουν ιδεολογική ταυτότητα για την υπόλοιπη ζωή τους.
Αυτό δεν πέρασε από το μυαλό των «αντιφά» Συριζαίων διανοουμένων που χαράζουν την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης;

Ας προσπαθήσει καλύτερα να εξηγήσει στα παιδιά της γενιάς της Κρίσης αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη,γιατί παίρνει αυτές τις αποφάσεις στα εθνικά μας θέματα.Τι κέρδος θα έχει ο ελληνικός λαός από τις συμφωνίες με  Αλβανία και  FYROM για την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ας αφήσει την πολιτική του εκφοβισμού.
Συνήθως δεν ρίχνουμε βενζίνη στη φωτιά,εκτός κι αν θέλουμε να καούν τα πάντα.

 

https://www.iefimerida.gr/news/462741/alavanos-kata-tsipra-ithiko-pleonektima-tis-aristeras-sapizei-me-ton-syriza

https://www.in.gr/2018/07/10/politics/kyvernisi/melanson-o-tsipras-einai-apo-tis-pio-eleeines-figoures-tis-eyropaikis-politikis-zois/

https://www.cretapost.gr/450962/antifasistiki-sygkentrosi-gia-tis-katalipsis-ton-mathiton-gia-to-makedoniko/