Υπόθεση Ντελία: Ξεγύμνωμα για τον τρόπο δουλειάς του ΟΦΗ…

Του Γιώργου Κορτσιδάκη Πολλές φορές από ειδήσεις που περνούν στα… ψιλά, ψαρεύεις μεγάλα θέματα. Ένα από αυτά ήταν –κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον- και η μικρή ή μεγάλη (όπως το πάρει κανείς) ενδιαφέρουσα ιστορία του εξ’ Αλβανίας 20χρονου ποδοσφαιριστή της ομάδας Κάτω των 20 ετών του ΟΦΗ Νικήτα Ντελία. Τον ποδοσφαιριστή δεν τον γνωρίζω. Ούτε […]


Του Γιώργου Κορτσιδάκη

Πολλές φορές από ειδήσεις που περνούν στα… ψιλά, ψαρεύεις μεγάλα θέματα.

Ένα από αυτά ήταν –κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον- και η μικρή ή μεγάλη (όπως το πάρει κανείς) ενδιαφέρουσα ιστορία του εξ’ Αλβανίας 20χρονου ποδοσφαιριστή της ομάδας Κάτω των 20 ετών του ΟΦΗ Νικήτα Ντελία.

Τον ποδοσφαιριστή δεν τον γνωρίζω. Ούτε κάποιον που να συνδέεται μαζί του για να του κάνω αβάντα. Είναι όμως ένα ταλέντο που έχει την τύχη ή την ατυχία να φιλοξενείται στις υποδομές του  ΟΦΗ τα τελευταία έξι χρόνια.

Παιδί οικονομικών μεταναστών, ο Ντελία,αναζητάει την τύχη του μέσα από το ποδόσφαιρο. Οι προπονητές του λένε ότι έχει προοπτική. Είναι αριστεροπόδαρος, παίζει με την ίδια ευκολία ως μπακ, μέσος, ακόμη και ως επιθετικός! Είναι και αρχηγός στην ομάδα κάτω των 20 ετών του ΟΦΗ. Έχει αλβανική αλλά και ελληνική υπηκοότητα, δηλαδή παίζει ως Έλληνας, στη χώρα μας.

Μάλιστα το ταλέντο του προξένησε πρόσφατα και το ενδιαφέρον των Ελλήνων προπονητών των Εθνικών μας συγκροτημάτων, ένδειξή ότι αν μη τι άλλο αυτό το παιδί αξίζει μιας προσοχής.

Η ανακοίνωση ότι ο 20χρονος μέσος κλήθηκε στην Εθνική Ελπίδων της Αλβανίας ήταν η πρώτη είδηση για όλους εμάς. Καθώς στον ΟΦΗ του σήμερα το να κληθεί ένα παιδί από τις υποδομές του στην Εθνική Ελπίδων, ακόμα και αν πρόκειται για ξένη χώρα και όχι τη δική μας, δεν μπορεί να περνάει στο ντούκου.

Το μεγάλο ερώτημα όμως  και η αφορμή για να γράψω αυτές τις γραμμές δεν είναι μέσα από την είδηση της κλήσης του ποδοσφαιριστή στην Εθνική ομάδα της χώρας του. Το μεγάλο ερώτημα είναι ότι τον ποδοσφαιριστή καλούν οι συμπατριώτες του Αλβανοί της Εθνικής, την ίδια ώρα που οι αρχι-προπονητές του ΟΦΗ που τον έχουν καθημερινά σε απόσταση λιγότερη των 30 μέτρων, σφυρίζουν αδιάφορα!

Γιατί το παιδί αυτό δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε προπόνηση της πρώτης ομάδας του ΟΦΗ. Ενώ αμφιβάλλω αν την ύπαρξη του γνωρίζει ο πρώτος προπονητής Αναστόπουλος, το έργο του οποίου είναι θαυμαστό στην πρώτη ομάδα, αλλά σε ό,τι αφορά σε θέματα υποδομών του ΟΦΗ, πιθανότατα δεν ξέρει …κατά πού πέφτουν!

 

 

Η υπόθεση Ντελία είναι –πάντα κατά την άποψή μου-ένα ξεγύμνωμα του τρόπου δουλειάς στον ΟΦΗ. Του ανύπαρκτου σχεδίου, της μηδενικής συνεννόησης και επικοινωνίας των υποδομών με  τη διοίκηση πρωτίστως και κατ’ επέκταση με το τεχνικό επιτελείο της πρώτης ομάδας.

Γιατί ανεξάρτητα από τα «θέλω» του κάθε προπονητή, η διοίκηση είναι εκείνη που χαράζει γραμμές και επιβάλλει πράγματα που θέτει σε προτεραιότητα.

Για αυτό και θεωρώ ότι πρωτίστως η ευθύνη για τη μη ανάδειξη παικτών από τις ακαδημίες στον ΟΦΗ τα τελευταία χρόνια, βαραίνει πρώτα τους διοικούντες και μετά τους εκάστοτε προπονητές.

Αν υπήρχε σχέδιο, τόσο ο Ντελία, όσο και οι άλλοι πέντε παίκτες από τις υποδομές του ΟΦΗ (ομάδες Κ17 και Κ20) που πληροφορούμαι ότι έχουν χαρακτηριστεί μέσα από έγγραφη πρόταση των προπονητών των ακαδημιών,  προς τη διοίκηση ως «ταλέντα που αξίζουν προσοχής», θα αποτελούσαν από μόνοι τους ένα «γκρουπ» που εδώ και καιρό θα δουλευόταν από τους προπονητές της πρώτης ομάδας.

 Για να ετοιμάζονται σιγά-σιγά και όχι κάποια στιγμή να εμφανιστούν «ουρανοκατέβατοι» στην προπόνηση, λες και πρόκειται για τα σούπερ ταλέντα.

Στον ΟΦΗ πρέπει να αλλάξουν πολλά, αν θέλουν κάποια στιγμή να αντλήσουν εκ των έσω  μεταγραφικές επιλογές. Ειδικά τώρα  που έχει έρθει ασφυκτικά η ώρα της ανάγκης για χαμηλό μπάτζετ, η αδιαφορία που έχουν δείξει όλοι εκείνοι που ήταν «υπεύθυνοι» τα τελευταία χρόνια, δείχνει το μέγεθος της ζημιάς που έχουν προκαλέσει …

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Athleticpress (30/4).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *